România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate. art.1, alin.(3), Constituția României
Statul de drept, într‑o formulare cât mai succintă, este statul în care se asigură domnia legii. Aceasta înseamnă că toți cetățenii acelui stat, indiferent de poziția lor socială, de averea lor sau de puterea cu care au fost investiți respectă legea, astfel încât se preîntâmpină abuzul de putere.
Statul de drept pune în aplicare sistemul de legi ce a fost adoptat de către reprezentanții aleși de către cetățeni și controlat de către instituții juridice independente. Legile sunt cele care reglementează acțiunile noastre, de la acțiunile simple la cele complexe, promovând modele de comportament care să asigure traiul în societate. Statul, prin instituțiile sale, adoptă și aplică legile, veghind și la respectarea acestora, dar totodată acesta, în raporturile sale cu cetățenii, se subordonează doar regulilor, legilor care determină care sunt drepturile acestora.
Prin urmare, într‑un stat de drept toți cetățenii sunt egali în fața legii. Orice cetățean poate astfel să‑și revendice drepturile în fața autorităților și chiar împotriva acestora. De altfel, într‑un stat de drept autoritățile nu pot acționa dacă nu dețin competențele necesare pentru acest lucru. Ele nu pot să‑și atribuie singure competența într‑un anumit domeniu, ci aceasta trebuie prevăzută de constituție și de legi. Singura care îngrădește libertatea cetățenilor este legea. Iar o astfel de lege nu poate fi adoptată decât de reprezentanții cetățenilor, prin proceduri precizate la rândul lor în cadrul constituției și a unor legi.
Pentru ca legea să prevaleze în raport cu orice putere arbitrară și în primul rând în raport cu puterea autorităților și pentru ca să se asigure egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii este nevoie ca justiția să fie autonomă. Cu alte cuvinte, cel care face legile trebuie să fie diferit de cel care le aplică și de cel care urmărește corectitudinea aplicării și respectării legilor.
Ne‑am putea întreba atunci cine ocupă locul central într‑un stat de drept. Răspunsul este foarte simplu:
omul. Oricare om. Scopul însuși al statului de drept este persoana fiecăruia dintre cetățenii săi, astfel încât acestora să le fie garantate drepturile pe care le au în calitate de ființe umane și astfel viața lor să fie una cât mai fericită.
Dar care ar fi datoria oricăruia dintre noi față de toate acestea? Răspunsul este unul evident și în acest caz: o atitudine pozitivă față de legi și susținerea acestora.
Caracteristici ale statului de drept:
⇨ respectarea drepturilor și libertăților oamenilor;
⇨ se bazează pe supremația Constituției;
⇨ societatea civilă este un partener egal cu statul;
⇨ separarea puterilor în stat;
⇨ pluralism politic;
⇨ libertatea mass-mediei;
⇨ împiedicarea abuzului de putere;
⇨ se asigură securitatea internă și externă a cetățenilor prin instituții democratice.
Activități
1. Citește documentul și identifică cele trei principii fundamentale ale unui stat de drept. Compară rezultatul demersului propriu cu cel al colegei/colegului de bancă și analizați diferențele constatate, astfel încât, în cele din urmă, să reduceți numărul principiilor la trei. Repetați această activitate în grupe tot mai mari, până la nivelul clasei. Notați în caiete principiile puse în evidență.
2. Organizați în perechi, construiți în baza informațiilor obținute, o definiție a „statului de drept”. Notați definiția.
3. Crezi că reprezentarea justiției, cea care are puterea de a face dreptate într‑un stat, sub forma unei femei legate la ochi are relevanță pentru un stat de drept? De ce?